Nedan finns gällande stadgar för Göteborgs go-klubb. De finns även att ladda ner här som PDF.
Ursprungligen fastställda vid årsmötet den 27/5-2009. Uppdaterade vid årsmötet den 27/2-2013.
§1 Föreningens namn Föreningens namn är Göteborgs go-klubb.
§2 Föreningens säte Styrelsen har sitt säte i Göteborgs kommun.
§3 Föreningsform Föreningen är en ideell förening.
§4 Syfte Föreningens syfte är främst att främja spelande av brädspelet go.
§5 Oberoende Föreningen är religiöst och partipolitiskt obunden.
§6 Verksamhetsår Verksamhetsåret är 1 januari till 31 december.
§7 Medlemmar Som medlem antas intresserad som godkänner dessa stadgar och aktivt tar ställning för ett medlemskap genom att årligen betala föreningens medlemsavgift eller, om medlemskapet är gratis, årligen göra en skriftlig anmälan till föreningen. Avgiftens storlek beslutas på årsmötet. Årsmötet kan besluta att det är gratis att vara medlem. En medlem som allvarligt skadar föreningen kan avstängas av styrelsen. Avstängd medlem måste diskuteras på nästa årsmöte. Antingen så upphävs då avstängningen eller så utesluts medlemmen. Styrelsen och årsmöte kan upphäva avstängning och uteslutning. Årsmötet kan utse hedersmedlemmar som är fullvärdiga medlemmar utan att behöva betala årsavgift. Hedersmedlemskap gäller för ett verksamhetsår och därefter måste hedersmedlem utses på nytt. Hedersmedlemmar måste aktivt ta ställning genom att varje år godkänna fortsatt medlemskap. Som alternativ till ett fullvärdigt medlemskap finns även stödmedlemskap. Stödmedlemmar antas på samma sätt som fullvärdiga medlemmar. Stödmedlemmar har dock inte rösträtt på årsmötet och kan inte väljas in i styrelsen.
§8 Styrelsen Styrelsen ansvarar för föreningens medlemslista, bidragsansökningar, medlemsvärvning, beslut som tas på årsmöten och övrig verksamhet. Föreningens styrelse består av ordförande, kassör och sekreterare. Vid behov kan även vice ordförande, extra ledamöter och suppleanter väljas. Samma person får inte ha flera poster i styrelsen. Styrelsen väljs på årsmöte och tillträder direkt efter valet. Valbar är medlem i föreningen.
§9 Revisorer För granskning av föreningens räkenskaper och förvaltning väljs på årsmöte en eller två revisorer. Valbar är person som inte sitter i styrelsen. Revisor behöver inte vara medlem i föreningen. Revisorerna har rätt att fortlöpande ta del av föreningens räkenskaper, årsmötes- och styrelseprotokoll och övriga handlingar.
§10 Valberedning För att ta fram förslag på personer till de i stadgarna föreskrivna valen kan årsmötet välja en eller flera valberedare. Valbar är medlem i föreningen.
§11 Ordinarie årsmöte Ordinarie årsmöte ska hållas senast den 31 mars varje år. Styrelsen beslutar om tid och plats. För att vara behörigt måste föreningens medlemmar meddelas minst två veckor i förväg. Följande ärenden ska alltid behandlas på ordinarie årsmöte: 1) mötets öppnande 2) mötets behörighet 3) val av mötets ordförande 4) val av mötets sekreterare 5) val av två personer att justera protokollet 6) styrelsens verksamhetsberättelse för förra året 7) ekonomisk berättelse för förra året 8) revisorernas berättelse för förra året 9) ansvarsfrihet för förra årets styrelse 10) årets verksamhetsplan 11) årets budget och fastställande av medlemsavgift 12) val av årets styrelse 13) val av årets revisor 14) val av årets valberedare 15) övriga frågor 16) mötets avslutande
§12 Extra årsmöte Om styrelsen vill, eller revisor eller minst hälften av föreningens medlemmar kräver det ska styrelsen kalla till extra årsmöte. Vid giltigt krav på extra årsmöte kan den som krävt det sköta kallelsen. För att vara behörigt måste föreningens medlemmar meddelas minst två veckor i förväg. På extra årsmöte kan bara de ärenden som nämnts i kallelsen behandlas.
§13 Firmateckning Föreningens firma tecknas av ordförande och kassör var för sig. Om särskilda skäl föreligger kan annan person utses av styrelsen att teckna föreningens firma.
§14 Rösträtt Endast närvarande medlem har rösträtt på årsmöte. På styrelsemöten har endast närvarande ur styrelsen rösträtt.
§15 Röstetal Alla frågor som behandlas på årsmöte eller styrelsemöte avgörs med enkel röstövervikt om inget annat står i stadgarna. Nedlagda röster räknas ej. Varje person med rösträtt har en röst. Vid lika röstetal går beslut inte igenom.
§16 Stadgeändring Dessa stadgar kan bara ändras på årsmöte. För att vara giltig måste ändringen antas med minst två tredjedelar av antalet röster. Då stadgeändring ska ske måste förslaget delges medlemmarna i kallelsen till mötet. I annat fall måste ändringen antas enhälligt. Ändring av föreningens stadgar om föreningsform (§3), syfte (§4), stadgeändringar (§16) och upplösning (§17) kräver likalydande beslut på två på varandra följande ordinarie årsmöten.
§17 Upplösning Förslag om föreningens upplösning får endast framläggas på årsmöte. Att upplösning ska behandlas måste framgå av kallelsen. Föreningen kan inte upplösas så länge minst fem närvarande medlemmar vägrar godkänna upplösningen. Vid upplösning ska föreningens skulder betalas. Därefter ska föreningens tillgångar gå till verksamhet i enlighet med föreningens syfte. Hur detta ska ske beslutas på det sista årsmötet.
§18 Stadgetolkning Uppstår tvekan om tolkningen av dessa stadgar, eller om fall förekommer som inte är förutsedda i stadgarna, hänskjuts frågan till nästkommande årsmöte. I brådskande fall får frågan avgöras av styrelsen.